Kuşlarla Sohbetin Şartları İncelemesi: İçsel Huzur ve Değişim Arayışında Bir Kitap

İçsel huzur bulmak ve değişim arayışında olanlar için Kuşlarla Sohbetin Şartları kitabının detaylı incelemesi. Duygusal bir yolculuk ve öğretici denemelerle dolu.

Kuşlarla Sohbetin Şartları İncelemesi: İçsel Huzur ve Değişim Arayışında Bir Kitap
kuşlarla Sohbetin Şartları kitabı

Kitap okumayı çok seven biri olarak, tedavi reçeteme kitap da ekleyen biriyim. Hasta yatıyorken dahi kitap okumaktan keyif alırım. Yakın zamanda böyle bir tedaviye ihtiyaç duyduğum bir süreçteydim ve reçetemde Kuşlarla Sohbetin Şartları kitabı vardı.

Kuşlarla Sohbetin Şartları, yaşadığımız çağın ve insanın yoruculuğuna karşı kalbimizi tamir eden, nefes aldıran, dünya telaşıyla yüreğimizde açılmış çatlaklarımızdan içeri manevi bir huzur sızdıran birbirinden farklı denemelerden oluşuyor.

Giriş cümlesi ise hayli güzel:

"Biz doğulular konuşmayı sevmişiz ama kendimizden bahsetmeyi pek değil. Her şeyden bahsetmişiz ama söz bir itibarla şahsi duygularımıza gelince konunun kaderle bağlantılı ek yerlerini sezerek, hemen bir çalımla geçiştirmişiz."

Kitaptaki yazılar, insanı düşündürüyor, yeni şeyler öğretiyor ve ruhuna iyi geliyor. İç değişince, dışta değişir. Değiştirmeye değişmekten başlamak gerekir. Etrafımızı değiştirmeye çalışmak, şehirlerimizi güzelleştirmeye çalışmak, evlerimizi, ailelerimizi ve giderek çocuklarımızı değiştirmeye çalışmak, kendimizi değiştirmeye başlamaktan geçiyor. İçlerimiz değişince dışlarımız da değişecek. gibi cümleler, kitabın derinliğini ve içeriğini gösteriyor.

Yazar, Fetâ (Delikanlı) kavramına da değinmiş. Batı dillerinde karşılığı şövalye olan kavram. Fetâ yani, esas meziyetleri ahlaki olan, cesaretini güzel duyuşu ve bilgisiyle süsleyen, erdemde benzersiz delikanlı...

Kuşlarla Sohbetin Şartları, okuru bir anda kendini bir ikindi vakti Mescid-i Aksa'nın bahçesinde nane çayı eşliğinde menkıbeler dinlerken bulabiliyor.

Cuma gecelerine götürüyor, hani şu ailenin aile olduğu zamanlara ve sonra Ramazan Sofralarında buluşturuyor o aileleri.

Kitabın Edep bölümü ise benim en sevdiğim bölümlerinden biri oldu. Zerafetin cümlelere dökülmüş hali diyebilirim bu güzel kitap için.Kuşlarla Sohbetin Şartları, okumayı seven ve ruhuna iyi gelecek bir kitap arayanlar için tavsiye edebileceğim bir kitap.

Kitaptan alıntılar

"Evin içinde mayalanmayan bir İslam'ı, meydanlarda, camilerde tutmuş görmeyi beklemek beyhudedir."

"Böylece içinden geçip gittiğimiz vakitlerle tanışamadan, o vakitleri, ilerideki muhayyel başka vakitler için feda ederek ilerliyoruz. Yaşadığımız hayat, hayali bir hayat kadar dikkatimizi çekmiyor."

"Ve elbette dünyanın bir gurbet olarak kabulünün yolu, dünyada tedirgin olmaktan geçer."

"Her abartı, her süsleme, her cila, manevi olanın sinsi bir sömürüsüne yol açıyor."

"Bu dünyada murada ermek de, ermemek de geçicidir. Çünkü her şey bir solukta geçip gidiyor. Sen de ondan geç yahu. Sana bakmıyor mu, sen de ona bakmayıver. Fani olan dünyaya gönül verenin, gönlü ölüdür."

"Son üç ayımızın içine girmiş olsaydık, hayatımızı hala aynı işlerle doldurarak yaşamayı sürdürür müydük? Aynı insanlarla görüşmeyi, aynı kitapları okumayı, aynı hobileri sürdürür müydük? Yapageldiğimiz işleri aynı biçimde mi yapardık?"

"Kıyamet koparken fidan dikebilecek bir metanetin sahibi olabilmek, ancak kıyameti çoktan kopmuş olanlar için geçerlidir."