Selçuk Bayraktar Müjdeyi Verdi: ChatGPT'ye Yerli Rakip Geliyor!

Selçuk Bayraktar, Uluslararası Girişimcilik Zirvesi Take Off İstanbul'da yaptığı konuşmada, T3 Vakfı öncülüğünde Türkçe Büyük Dil İşleme Modeli projesini başlattıklarını açıkladı.

Selçuk Bayraktar Müjdeyi Verdi: ChatGPT'ye Yerli Rakip Geliyor!
Selçuk Bayraktar

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Türkçe büyük dil işleme projesini duyurdu. Take Off İstanbul Uluslararası Girişimcilik Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Bayraktar, yapay zeka teknolojisinin uzun yıllardır insansız hava araçlarında başarıyla kullanıldığını belirterek, yapay zekanın insanlık için faydalı bir araç olduğunu vurguladı.

Bayraktar, "Yapay zeka, buhar makinesi gibi, dikiş makinesi gibi hayatımızı değiştiren, ilerleten bir icat. Yapay zeka dediğimiz şey arka planda çok sayıda çarkın döndüğü karmaşık bir dikiş makinesi gibi birşey, kendi şuuru olan, inancı olan birşey değil." dedi.

Yapay zekanın insanlığın varoluşu üzerinde tehdit oluşturup oluşturmadığı konusunda, Selçuk Bayraktar, insanların zaten kendi sonunu getirebilecek icatları yapma ve hatta kullanma noktasına geldiğini ifade etti.

Sürpriz haberi konuşmasının sonunda paylaşan Selçuk Bayraktar "Türkiye Teknoloji Takım Vakfı öncülüğünde, Baykar'dan ve Cezeri'den ekiplerimiz ile bütün dilleri kapsayacak şekilde, Türkçe merkezli, tümüyle açık kaynak, büyük doğal dil işleme modeli projesini başlattık." ifadelerini kullandı.

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, projelerine T3 Aile adını vermeyi düşündüklerini belirterek, geliştirdikleri modelin mühendislik, tıp, hukuk gibi özel ve spesifik uygulamalarda faydalı olacağını ifade etti.

ChatGPT Nedir?

ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilen bir dil modelidir. GPT, "Generative Pre-trained Transformer"ın kısaltmasıdır. ChatGPT, önceki GPT modellerine dayanır, ancak özellikle sohbet benzeri etkileşimlerle başa çıkabilme yeteneklerine odaklanan bir versiyondur.

Model, büyük bir dil veri kümesinde önceden eğitilir ve geniş bir dil anlama kapasitesi geliştirir. Daha sonra, çeşitli görevler için özel olarak ayarlanabilir. ChatGPT, kullanıcının sorularına ve talimatlarına metin tabanlı yanıtlar üretebilen bir dil modelidir.

Ancak, ChatGPT'nin sınırlamaları vardır. Model, önceki cümleleri anlamakta bazen zorlanabilir, gerçek dünya bilgisi sınırlıdır ve zaman içinde tutarlı bir diyalog sürdürme yeteneği bazen zayıf olabilir. Ayrıca, modelin ürettiği metinler bazen gerçeklikle uyuşmayabilir veya doğruluğu garanti edilemez.

Bu tür modeller, genellikle çeşitli uygulamalarda metin tabanlı etkileşimleri desteklemek için kullanılır, ancak kesin ve güvenilir bilgi sağlama konusunda dikkatli olunması önemlidir.