Trafikte Hakarete Bile Hapis Cezası Geliyor!
Trafikte Hakarete Hapis Geliyor! Magandaların Sonu Yaklaşıyor: Düzenleme İle Cezasızlık Algısı Kalkıyor
Otomobiller artık bir noktadan diğer bir noktaya insan ya da eşya taşımanın ötesine geçti. Bağlanabilirlik teknoloji, enerji paylaşımı, konforu, hacmi vs. detaylar ev ya da işyeri konforu sağlarken, insanların otomobilleriyle daha fazla vakit geçirmesine ve misyon yüklemesine sebep oldu. Kişisel, özel bir alana dönüşen otomobilleriyle seyahat eden bazı vatandaşlar bu özel alanı aracının gittiği her yer olarak görmeye başladı. 3 şeritli yolda aynı istikamette giden iki sürücünün birbiriyle göz göze gelmesinden bile kavga çıkmaya başladı.
BİNLERCE ‘TRAFİK MAGANDASI’ YOLLARDA
Milyonlar araç, dolayısıyla günün ilk saatlerinden itibaren milyonlarca insan hareket halinde. Kamuya yansıyan ya da yansımayan binlerce tartışma, kavga, yaralama, öldürme vakası gün aşırı vukû buluyor. Son olarak eski milli futbolcu Oktay Derelioğlu ve eşinin yaşadığı darp edilme hadisesi dikkatleri trafik magandalarına yöneltti. Bu, bir çok yönden araştırılabilir fakat biz ‘trafik magandalarını’ psikolojik ve hukuk açısından ele aldık. Bu konuda, Avukat Barış Kirşan ile Uzman Psikolog Merve Taş ve Klinik Psikolog Feyza Karakoç açıklamalarda bulundu.
‘BAZEN KÜFÜRLEŞME BAZEN ÖLÜMLE SONUÇLANIYOR’
“İnsanların birçoğunun günü araç kullanmakla geçmektedir” diyen Av. Kirşan, “Hal böyleyken yoğun trafikte, bazen uzaktan küfürleşme bazen de ölümle sonuçlanan kavgalar yaşanabiliyor. Bu durumun temel nedenlerinden biri toplumdaki ‘2 gün yatar sonra çıkarım’ gibi cezasızlık algısıdır. Halbuki Türk Ceza Kanunu’nun 1. maddesi şöyle der; ‘Ceza Kanununun amacı; kişi hak ve özgürlüklerini, kamu düzen ve güvenliğini, hukuk devletini, kamu sağlığını ve çevreyi, toplum barışını korumak, suç işlenmesini önlemektir’ ifadesini kullandı.
TOPLUMDAKİ CEZASIZLIK ALGISI KALDIRILIYOR
Geçtiğimiz günlerde Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un ‘yapacakları düzenleme ile toplumdaki cezasızlık algısının ortadan kaldırılacağız’ sözlerini hatırlatan Kirşan, “60 madde içeren yeni yargı paketiyle getirilecek bazı düzenlemelere göre 2 yıl altı cezalarda hükmün açıklanması ertelenmeyecek, 1 ay hapis cezası alan kişi cezasının en az 12 gününü, 2 yıl ceza alan kişi cezasının en az 9 - 9,5 ayını ceza infaz kurumunda geçirecek. En çok dikkat çeken düzenleme ise hakaret ve tehdit suçunda dahi asgari 1 gün hapis cezası öngörülmesi olmuştur” diye konuştu.
‘GİR ÇIK YAPMA DÖNEMİ SONA ERİYOR’
Bu değişiklik Türk Ceza Hukuku’nda yeni bir dönemi başlatacağını belirten Kirşan şunları söyledi: “Hakkında hapis cezası verilen kişiler, cezanın infaz edilmeyeceğini bildiği takdirde suç işlemeye devam eder. Yargı paketinin meclisten geçmesi ve Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinden sonraki tarihli işlenen suçlar açısından "gir çık yapma" dönemi sona ermiştir. Türk Ceza Kanunu ve özel kanunlarda düzenlenen en hafif suçlara ilişkin bile hapis cezası ile mahkûmiyet hâlinde kişinin aylarca cezaevinde kalması söz konusu olacaktır.”
‘DUYGULARINI DÜZENLEME KAPASİTELERİ YOK’
EGOLARI ARABAYLA BÜTÜNLEŞİYOR
Taş, “Travmatik yaşantıları fazla, yetişkin egosuna ulaşamayan çocuklukta ve ergenlikteki belli yaş evrelerine sıkışmış insanlar için arabayla bütünleşen egoları trafikte sergilemek için kaçınılmaz fırsatı doğurur. İçinde barındırdığı duygulanımları düzenleme kapasitesi olmayan bu insanlar, duygularını olumsuz davranışlara dönüştürerek diğer insanlara boca ederler. Birçok kişinin malına canına zarar verirken empatik davranamazlar” beyanında bulundu.
DİREKSİYON BAŞINDA KIZGIN BOĞAYA DÖNÜŞÜYORLAR
Trafik magandalarıyla ilgili açıklamalarda bulunun Klinik Psikolog Feyza Karakoç, “Bir pazartesi sabahı arabanızla güzel güzel giderken, iş yerinize varmaya yakın tam park edeceğiniz sırada yolun karşısındaki araba hızla sizin park edeceğiniz yeri kapıveriyor. Bu durumda ‘derin bir nefes alıp’ yolunuza devam etmek yerine, ‘bağırıp çağırmaya başlıyor, küfrediyor, el hareketleri yapıyor, kavga etmeye çalışıyor’ iseniz öfkeli bir sürücüsünüz demektir” dedi.
ÖFKENİZ SİZİ YÖNETMESİN SİZ ONU YÖNETİN
“Bu sürücüler ‘Saldırgan ve Kavgacı Düşüncelere sahiptirler, Trafikte Daha fazla Risk Alırlar, Hızlı Öfkelenir ve Kolay Sakinleşemezler ve Daha Fazla Kaza Yapma Riskine Sahiptir” diyen Karakoç şu önerilerde bulundu: “Öfkelenen sürücülerin sürüşlerine 1-2 dakikalık aralar vermelerini, bunun mümkün olmadığı durumlarda müzik açmanın ciddi öfkeyi düşürdüğü tespit edilmiştir. Öfkeniz sizi yönetmesin siz onu yönetin.”