Türk Milletinin Yaratmış Olduğu Mucize

Türkiye'nin ilk kadın pilotu Sabiha Gökçen'in Türk gençlerine ilham veren hayat hikayesi.

Türk Milletinin Yaratmış Olduğu Mucize
Sabiha Gökçen

Dünyanın ilk kadın savaş pilotu ve ülkemizin büyük bir gururu olan Sabiha Gökçen, 22 Mart 1913'te Bursa'da doğdu. Anne ve babasını küçük yaşta kaybeden sabiha,12 yaşında Atatürk'e ulaştı ve ona okumak istediğini söyledi. Ailesinin iznini alan Atatürk onu yanına aldı ve manevi babası oldu.Çok küçük yaşlardan itibaren Atatürk'ün yanında öğrenim gören Sabiha Gökçen,1935te Türkkuşu havacılık okulunun açılışı sırasında gördüklerine hayran kaldı ve havacılığa merak sardı. Eskişehir uçuş okulunda eğitim gördükten sonra dünyadaki ilk kadın savaş pilotu olan Sabiha Gökçen; 30'dan fazla askeri operasyona katıldı, Dersim'de başlayan Cumhuriyet karşıtı isyanı bastırmada başrol oynadı, 22 değişik hafif bombardıman ve akrobatik uçakla uçtu ve onlarca madalya kazandı.

Hayatı boyunca pek çok ödül ve başarı kazanan Sabiha Gökçen, havacılık kariyerindeki en büyük ödülü Amerikan Hava Kurmay Koleji'nin mezuniyet töreni için düzenlenen "Kartallar Toplantısı"nın onur konuğu olarak katıldığı Maxwell Hava Üssü'ndeki törende "dünya tarihine adını yazdıran 20 havacıdan biri" seçildi. Bu ödüle layık görülen ilk ve tek kadın havacı oldu.

Çok iyi bir pilot olmasının yanında harika bir vatanperver de olan sabiha gökçen, Hatay'ın Türkiye'ye katılması konusunda Türk tarafının azim ve kararlılığını göstermek için Atatürk'ün de emriyle Fransız elçisinin önünde havaya 3 el ateş ederek tarihe geçecek şu sözleri dedi; 'Fransa'nın oyununa gelerek Hatay topraklarını başkalarına bırakmayacağız. Biz gençler gerekirse bu işi silahlarımızla da halledebiliriz. Hatay bizim canımız feda olsun kanımız.' Sabiha gökçenin bu hareketine çok şaşıran Fransız heyeti Türk tarafının Hatay konusunda ne kadar kararlı oldugunu görmüş oldu. Karşı tarafa yapılan bu gözdağ Sabiha Gökçen'in ne kadar vatansever ve azimli olduğunun en büyük kanıtlarından biri şüphesiz.

Atatürk'ün ölümünden sonra ordu içi düzene dikkat eden Gökçen, kadınların orduda görev yapmasına ilişkin yasa çıkmadığı için ordudan ayrıldı ve Türkkuş ve Türkkuşu Uçuş Okulu'na başöğretmen olarak atandı.Bir dönem Türk Hava Kurumu yönetim kurulu üyeliği de yapan harika kadın Sabiha Gökçen, 22 Mart 2001'de hayata gözlerini yumdu.