Dental İmplant Nedir, Nasıl Yapılır, Tedavi Süreci Nasıldır?

Halk arasında vida diş olarak da bilinen, doğuştan olmayan veya sonradan kaybedilen dişin yerine çene kemiği içerisine yerleştirilen vidaya benzeyen bir mekanizma ve üzerine takılan diş protezi implantın tüm tedavi süreci bu yazıda:

Dental İmplant Nedir, Nasıl Yapılır, Tedavi Süreci Nasıldır?
Dental İmplant (Diş Ekimi)

Daha Sağlıklı Gülüşler İçin Dental İmplant Tedavisi ve Bilinmesi Gerekenler 

Diş tedavilerinin tarihinin M.Ö. 3000’li yıllara kadar dayanıyor olmasındaki en önemli etken sadece ağız sağlığı ve güzel görünüm değil, ideal kilodan, böbrek hastalıklarına kadar etki edebilmesidir. Tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar gelişen teknik ve teknolojiler ile artık daha iyi bir ağız sağlığına, daha güzel gülüşlere ve daha sağlıklı bir bedene sahip olmak mümkün. Fakat buna sahip olurken de dikkat edilmesi gerekenler var, özellikle de işin ehli olan bir hekime kendini emanet etmek gibi…

Pekâlâ, güvenilir bir hekim bulduk ve artık dişlerimizdeki kötü görüntüden, eksik dişlerden, sağlık problemlerinden rahatsız oluyor ve dental implant tedavisi yaptırmak istiyoruz. Dental implant tedavisine ne zaman başlar, hangi aşamalardan geçerek nasıl sonuçlar elde edebiliriz bunları ele alalım.

Dental İmplant (Diş Ekimi) Nedir?

Halk arasında vida diş olarak da bilinen, doğuştan olmayan veya sonradan kaybedilen dişin yerine çene kemiği içerisine yerleştirilen vidaya benzeyen bir mekanizma ve üzerine takılan diş protezi ile elde edilen; doğal dişe birebir benzeyen diş yapısıdır. Dünya üzerinde son 30 yıldır kullanılan ve ülkemizde son yıllarda profesyonel olarak yapılabilen bu tedavi yöntemi; kaza, travma ve benzeri sebeplerle kaybedilmiş dişin yerine yerleştirilen protez ile eski, sağlıklı günlerinize kavuşmanızı sağlamaktadır.

Dental implant çeşitleri nelerdir?

Ülkemizde Amerikan Diş Hekimleri Birliği’nin güvenilir bulduğu ve tavsiye ettiği iki tür implant yöntemi uygulanmaktadır. Bunlar; direkt çene kemiğine yerleştirilerek uygulanıp kemikmiş gibi davranan Endosteal İmplantlar ve cerrahi operasyon uygulanarak ağızdaki çene kemiği dışarı çıkarılıp çene kemiği dokusu altına yerleştirilerek diş etlerinin iyileşmesi ve kavramasıyla çene kemiğine sabitlenerek yapılan Subperiosteal İmplantlardır.

Dental İmplant Kimlere Uygulanabilir?

Bu tedavinin uygulanmasında hastanın ağız yapısı, çene kemiğinin boy ve dokusu önemlidir. Her insanın kendisine özgü bir yüz ve çene yapısına sahip olması sebebiyle kullanılacak implant türü de buna göre çeşitlilik göstermektedir. İmplant tedavisini uygulayacak diş hekiminin bu konuda dikkatli olmaması; hastanın çene kemiğinde çatlaklar meydana gelmesine ve ileride ağrılı günler geçirmesine neden olabilir.

Dental İmplant Uygulanırken Acı Hissedilir Mi? Ağrı ve Şişlik Olur Mu?

Tedavi uygulanmaya başlanmadan önce lokal anestezi uygulanarak diş köklerindeki sinirler uyuşturulmakta; bu sayede hasta herhangi bir acı hissetmeksizin tedavi aşamalar halinde sonuçlandırılmaktadır. İlk 24 saat içerisinde yanakta şişlik ve morarma şeklinde renk değişikliği gözlemlenirken, nadir olması kaydıyla birkaç gün süren şişlik görmekte mümkündür. Şişlik ve morarma meydana gelmemesi için implant yapılan bölgeye soğuk tedavisi uygulanmalıdır.

Tedavi Süreci Nasıl Başlar, Nasıl İlerler?

Dental implant tedavisi kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Tedavinin ilk anından itibaren hastanın göstereceği komplikasyonlara göre tedavi süresi 2 ay ile 6 ay arasında değişiklik gösterebilmektedir. Sorunsuz bir tedavi ile 2 ay içerisinde sağlıklı dişlere ve gülüşlere kavuşabileceğiniz gibi, çene kemiğine müdahale edilmesi veya Sinüs Lifting (Sinüs kaldırma tedavisi) uygulanması halinde 6 aya kadar yayılan bir tedavi süresi gerekebilir.

Bir implant tedavisi; diş kökünün yerleştirilmesi; ağız içine lokal anestezi uygulanması, diş kökü temiz değilse temizlenmesi, vida girişi için çene kemiğine yer açılması, vidanın yerleştirilmesi ve vida üzerinin kapatılması aşamalarından geçer ki bu işlemler ortalama 15-20 dakika sürmektedir.

İmplantın diş kökü çene kemiğine yerleştirildikten sonra belirli periyotlarla diş ölçüleri alınır ve hastanın ağız yapısına en uygun olan protez özel üretilerek bir sonraki seansta takılarak işlem sonuçlandırılır. Takılan protezin hastanın sökebileceği çeşidi olduğu gibi sadece diş hekimi tarafından sökülebilecek sabitlikte olan çeşitleri de mevcuttur.

Her Eksik Diş İçin Ayrı Ayrı İmplant Gerekli Midir?

Hayır değildir, yan yana eksiklik olması halinde ortaya yakın olan herhangi bir diş boşluğuna yerleştirilen diş kökü ile 2 ya da 3 dişi birleşik, köprü şekilde yapmakta mümkündür. Bu yöntem hem daha hızlı hem de daha az maliyetli olacaktır. İmplant tek dişe uygulanabileceği gibi birden fazla dişe veya tüm ağza da uygulanabilir. Herhangi bir sayı sınırlaması bulunmamaktadır.

İmplant Yapılan Diş İle Kendi Dişim Arasında Renk Farkı Olur Mu?

Hayır olmaz, çünkü kendi diş renginiz tam olarak tespit edilerek size özel protez üretilir. Bu sayede ağız içinde diş renginde farklılıklar meydana gelmez. Siz söylemediğiniz takdirde kimse ağız içinde bir implant olduğunu bilmeyecektir.

İmplant Vidası Kemik ile Kaynaşmaz İse (Osseointegre Olmaz İse) Ne Olur?

Çok nadir karşılaşılan bir sorun olsa da kaynaşmanın olmaması mümkündür. Genelde tedavi uygulandıktan sonraki 3 ay içerisinde kendini gösterebilir. İmplantın yapıldığı bölgede ağrı, uyuşukluk, sızlama gibi belirtilerle ortaya çıkan kaynaşmama sorunu diş hekimi tarafından çene kemiği gerekli olgunluğa getirilip belirli bir süre beklendikten ve implantın tekrar yerleştirmesi ile ortadan kaldırılmış olur.

İmplant Kanser Yapar Mı?

Toplumda implantın kanser yapacağı, vidanın ağız içinde pas tutacağı gibi söylentilerin birer hayal ürünü olduğunu belirtmek gerekir. Çene kemiğine gömülen vida titanyumdan yapılmakta olup, titanyum tamamen biyouyumlu bir metalimizdir. Yaklaşık 30 yıldır uygulanan bu yöntemde de herhangi bir kanserojen etkiye rastlanılmamıştır. Bu tedavi yöntemini güvenle uygulatabilirsiniz.

İmplant Pahalı Bir İşlem Midir?

Bu tedavi de fiyatı, kullanılacak malzemelerin ithal olup olması, kalitesi, uygulamayı yapan diş hekiminin profesyonelliğine karşılık olarak talep edeceği ücret farkı gibi faktörler belirlemektedir. Bu aşamada bir implantın pahalı olup olmamasından çok, sağlıklı ve güvenli yapılmış olup olmaması önem arz etmektedir. Ucuz ve kalitesiz bir malzeme kullanılarak yapılan implantın osseointegre olmaması sebebiyle daha büyük sorunlara yol açabileceği unutulmamalıdır.

Çalışıyorum, implant tedavisi için ne kadar izin almam gerekir?

Kişinin tedaviye karşı göstereceği komplikasyona bağlı olarak tedavi süresi belirlenmektedir. Kimi hastalar ertesi gün rahatlıkla işine gidebildiği gibi kimi hastalar için ise 3 güne kadar istirahat uygun görülmektedir.

İmplant sonrası hemen yemek yenebilir mi?

İmplant tedavisi uygulandıktan sonraki ilk 2 saat boyunca herhangi bir şey yememek gerekmektedir. Sonraki 48 saat içerisinde ise aşırı sıcak ve katı yiyecekler yememeli; ılık çorba, puding, meyve ve sebze püresi ile ekmek içi gibi besinler tüketilebilir.

Dental implantın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

İmplant tedavisinin çeşitli avantajları ve dezavantajlarını saymak gerekirse aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

Avantajlar

  •  Ana diş gibi özelliklere sahiptir.
  • Daha iyi çiğneme, her istediğini yiyebilme özelliği kazanırsınız.
  • Estetik ve güzel bir görünüme sahip olursunuz.
  • Diş eksikliği ortadan kalktığı gibi bu eksiklik sağlam dişlere zarar vermeden yapılır.
  • Diş hastalıklarından kaynaklı; halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk, yüz ağrısı vb. sıkıntılar ortadan kalkar.
  • Çene kemiği erimesi ortadan kalkar.
  • Ağız kokusu azalır.
  • Ağız içi enfeksiyonları azalır.
  • Diş eti çekilmesi problemi azalır.
  • Diş taşı problemleri azalır.
  • Diğer dişlere yük binmesi azalarak daha kaliteli ve uzun ömürlü ana diş sahibi olunur.
  • Konuşma kalitesi artar.
  • Diğer dişlerin üzerine binme yapmadığı için dişlerde yamulma, üst üste binme gibi problemleri ortadan kaldırır.

Dezavantajlar

  • Diğer yöntemlere göre daha pahalıdır.
  • Her kişiye uygulanamayabilir.
  • Sürekli ve düzenli bakım gereklidir.

SIKÇA SORULAN SORULAR

  • Diş İmplantı yaptırmak için belli bir yaş şartı var mıdır?

İmplant tedavisi için kemik gelişimini tamamlamış erişkin bir birey olmalı ve ağız yapınızın implant yapımına uygun olması gerekmektedir. Ayrıca şeker hastaları ile kanaması kontrol altına alınamayan hastalarda uygulanmayabilir.

  • Diş implantı düşer mi, kırılır mı?

Yapılan implant düşük ihtimalli olsa bile eğer osseointegre olmaz ise düşebilir. Bu da korkulacak bir durum değildir, düşme olması halinde diş hekiminizin yapacağı bir cerrahi işlem ile eski sağlıklı günlerinize kavuşabilirsiniz.

  • Protez diş yapılana kadar dişsiz mi beklenir?

Hayır, dişsiz kalmazsınız. Asıl protez takılana kadar günlük ihtiyaçlarınızı en iyi şekilde sağlayacak geçici bir protez yapılarak diş yerine yerleştirilir.

  • İmplant yapılınca çok ağrım olacak mı?

İmplant tedavisi lokal anestezi uygulanarak yapılmakta olup, tedavi anında herhangi bir ağrı hissedilmez. Sonrasında ise diş hekiminin tavsiyelerine uyulması halinde herhangi bir sorun yaşamazsınız.

  • İmplant kanser yapar deniyor, doğru mu?

İmplant tedavisi yaklaşık 30 yıllık geçmişi olan bir tedavi yöntemi olup bugüne kadar kanserojen bir etkisi gözlemlenmemiştir. Kullanılan malzeme titanyumdan yapılmakta olup, titanyum biyouyumlu bir metaldir.

  •  İmplanttan sonra sürekli kanama olur mu?

İmplant tedavisi cerrahi bir operasyon olup tedaviden sonraki birkaç saat ağız içinde kanama olması normaldir. Fakat bu doğal seyrinde ise daha uzun sürmez.

  • İmplant çene kemiğinin erimesine neden olur mu?

Hayır, implant çene kemiğine ve insan biyolojisine tam uyumlu titanyum metali kullanılarak yapılır. Kullanılan malzeme çene kemiği ile bir bütünmüş gibi hareket eder, herhangi bir biyolojik ve kimyasal zararı yoktur.

  • Bir implant tedavisi kaç saat sürer? Hangi aşamalar uygulanır?

İmplant tedavisi; lokal anestezi, diş ekimi yapacak bölgenin temizlenmesi, vida takılması için gerekli yerin açılması, vidanın yerleştirilmesi ve sağlıklı bir hale gelene kadar beklenmek üzere üzerinin kapatılması aşamalarından ibaret olup bu işlem ortalama 15 dakika sürmektedir.

  • İmplant tedavisi ne zaman uygulanır?

Bu tedavide hasarlı ya da çürümüş dişin çekiminden sonra iyileşmesi beklenerek de uygulanabildiği gibi, çene yapısının durumuna göre çekimin hemen ardından eski diş yuvasına vida takılması suretiyle de uygulanabilir.

  •  İmplant yaptırmak kaç paradır?

İmplant tedavisinde ücreti; kullanılacak malzemenin kalitesi ve diş hekiminin talep edeceği hizmet bedeli belirlemekte olup, ömür boyunca sahip olunacak ana diş görevi görecek bir diş düşünüldüğünde gayet uygundur.