Kreatinin Nedir? Normal Değeri Nedir? Kaç Olursa Tehlikelidir?
Kreatinin nedir, normal değerleri nelerdir? Kreatinin düşüklüğü ve yüksekliği ne gibi tehlikeleri beraberinde getirir? Bu makalede detaylı bilgileri bulabilirsiniz.
Kreatinin Nedir? Normal Değeri Nedir? Kaç Olursa Tehlikelidir?
Kreatinin nedir sorusuyla karşılaştığımızda verilecek en anlaşılır cevap şu olacaktır: Böbrek aracılığıyla vücuttan süzülerek atılan maddelerden biridir. Kan ve idrar tahlilleriyle ölçülebilen bu değer bize boşaltım sistemi ve böbrek sağlığı hakkında bilgi verir. Vücutta kreatinin seviyesinin yüksek olması böbrek hastalıkları riski olduğunu gösterir. Kreatinin Nedir sorusuna cevap bulduğumuza göre şimdi konuyu daha ayrıntılı inceleyelim
Kreatinin Normal Değeri Nedir?
Kreatinin vücuttaki kaslı hücre oranına göre miktar açısından değişkenlik göstermektedir. Bu yüzden tek bir aralık içerisinde kreatinin normal değerinden bahsetmek pek de mümkün olmayacaktır. Yaşa ve cinsiyete bağlı olarak normal kabul edilen değer aralığı değişkenlik göstermektedir. Genel kabul gören bir ortalamadan bahsedecek olursak;
- Erkeklerde 13-50 yaşın altında 90-137ml/dk hesaplanırken kadınlardaki değeri ise 80-125ml/de olmaktadır.
- 51-60 yaş arasında olan erkek hastalarda 85-132 mL/dk. Kadın hastalarda ise 75-120 mL/dk olarak belirtilmiştir.
- Erkeklerde 60 yaş ve üzerindekilere uygulanan tetkiklerde ise değer 80-132 mL/dk. ve kadınlarda ise 70-120 mL/dk. Aralığında normal değer kabul edilir.
Kreatinin Düşüklüğünün Tehlikeleri Nelerdir?
Yapılan kan ya da idrar testleri sonucunda normal aralığın altında çıkan kreatinin değeri kreatinin düşüklüğü olarak tanımlanır. Kreatinin seviyesinde gebelik kaynaklık düşüş yaşanabilir. Bu normaldir. Kreatinin düşüklüğü bize çok ciddi rahatsızlıkların ipucu olabilir. Örneğin; vücuda yeterli miktarda protein almamak kas oranında düşüklüğe ve dolayısıyla kreatinin seviyesinin düşmesine neden olur. Bunların dışında eğer kreatinin seviyeniz düşükse vücutta enfeksiyon olabilir. İdrar yollarında tıkanıklık olabilir. Hatta kalp yetmezliği, böbrek kanseri, böbrek yetmezliği ve kalıcı böbrek hasarları da kreatinin düşüklüğünden kaynaklı meydana gelebilir.
Kreatinin Yüksekliğinin Tehlikeleri Nelerdir?
Kreatinin yüksekliği göz ardı edilmemesi gereken mutlaka bir uzman eşliğinde tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Çünkü kanda Kreatinin yüksekliği böbrek sağlığına ciddi anlamda zarar vererek böbreklerin iflas etmesine dahi yol açabilir. Ya da ani şok yaşamaya sebebiyet verebilir. Bunun dışında şu rahatsızlıkları da beraberinde getirebilir.
- Göğüs ağrıları, kas krampları
- Yüksek tansiyon
- Nefes darlığı
- Ödem
- Mide bulantısı, kusma
- Yorgunluk, iştahsızlık
- Sık idrara çıkma, ağrılı-kanlı idrar
- Cilt kuruluğu
Kreatinin seviyesi özellikle böbrek hastalığı riski olanlar için hayati öneme sahiptir. Bu nedenle düzenli tetkiklerle sık sık kontrol ettirilmeli ve ani değişiklikler karşısında ivedilikle tedavi altına alınmalıdır. Kreatinin nedir sorusuna yeterli cevabı verebildiğimizi umar, sağlıklı günler dileriz.