Yaklaşan Nazi Tehdidine Karşı "ÇAKMAK" Savunma Hattı
1930'lu yılların başlarında hızla artan ve yaklaşan Nazi tehdidine karşı Türkiye'de bir takım önlemler almaya başlamıştı.Bu önlemlerden biride Fransız Majino Hattından esinlenerek ona benzer şekilde yapılması planlanan Çakmak Hattıydı.
Çakmak Hattı; Marmara'dan Karadeniz'e kadar uzanan,çeşitli büyüklükteki beton ve çelik koruganlar içinde topçu ve makineli tüfeklerden oluşan,tankları yavaşlatmak için yerlere monte edilen demir engellerden oluşan savunma hattıdır.
Mareşal Fevzi Çakmak tarafından Atatürk'e sunulan bu plan "savaş oldum olası toprak üstünde yapılır ve toprak üstünde kazanılır, yahut kaybedilir. Çakmak Hattı ne kadar güçlü olursa olsun ömrü bir muhabereninki kadar kısadır.Ben milletimin parasını bir kapris uğruna toprak altına gömdürmem" sözleri ile Gazi tarafından karşı çıkılır ve gereksiz bulunur.
Atatürk'ün ölmesiyle kısa süre sonra patlak veren savaşın hızla ülke topraklarına doğru gelmesinden dolayı hızla Çakmak Hattı yapımına başlanır ve kısa sürede tamamlanır.Yapımında çok büyük kaynakların harcandığı Çakmak Hattı, genç Türkiye Cumhuriyeti için ağır masraflara sebep olmuştur.
Savaşın ilerleyen zamanlarında Nazilerin Yunanistan'ı işgal etmesiyle Çakmak Hattı işlevini kaybetmiştir çünkü bu hat Bulgaristan'dan gelecek saldırılara göre kurulmuştur.
Yapımında 1100 civarı kurgan bulunan bu hat 2 savunma kısmından oluşur. 1. hat Edirne Kırıklareli, 2. hat ise Çatalca Karadeniz arasına kurulmuştur.
Fakat bu savunma hattı hiçbir zaman kullanılmamış, günümüzde kurganlardan arta kalan yapılar birer harabeye dönmüştür.
Bu hattın gereksiz ve boşa masraf olacağını söyleyen Gazi bir kez daha yanılmamış ve ileri görüşlülüğü ile bir kez daha hayran bırakmıştır...