Diş Beyazlatma (Bleaching) Nedir, Nasıl Yapılır?
Diş sararmasının nedenleri ile diş beyazlatma işleminin nasıl yapıldığına ilişkin tüm detaylar bu yazıda:
Dişler çeşitli nedenlerle sararabilir. Sararmış dişler hem kötü görüntüye hem de ağız kokusuna neden olmaktadır. Ağız ve diş bakımına gereken önemin gösterilmemesi nedeniyle diş diplerinde oluşmaya başlayan plak tabakası sonrasında diş taşı oluşumuna neden olmaktadır. Diş taşları da diş köklerine doğru ilerleyerek diş eti enfeksiyonlarına neden olmaktadır. Diş eti enfeksiyonları ağız kokusuna, plaklar dişlerin sarararak kötü bir görünmesine neden olmaktadır. Diş beyazlatma, dişlerde meydana gelen sararma gibi renk değişimlerinden dişi kurtararak doğal formuna ulaştırmaktadır. Bu işlemde diş rengi dişin yapısı ve durumuna göre 8 ila 11 tona kadar açılabilmektedir.
Dişler Neden Sararır?
Çocukluk döneminde meydana gelen yapısal bozuklukların yanında anne karnında maruz kalınan antibiyotik ile kahve, çay, sigara gibi içecek ve zararlı alışkanlıklar dişlerde sararmaya neden olmaktadır. Ağız ve diş bakımının düzenli yapılmaması nedeniyle dişlerdeki bu renk değişimleri bir süre sonra sabitlenerek kötü bir görünüme neden olmaktadır.
Dişlerde renk değişimi dişin iç kısmı ve dişin dış kısmı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
- Dişin İç Kısmı Renk Değiştirmesi
Dişin içine nüfuz etmiş ve fırçalama ile giderilemeyen lekelerdir. Dişlerin oluşumları sırasında alınan ilaçlara veya fazla flor alımına bağlı oluşan yapısal bozukluklar da bu sınıfa girer. Beyazlatma işlemi bu tip vakaların büyük bir kısmında başarılı olur.
- Dişin Dış Kısmı Renk Değiştirmesi
Diş yüzeyinde sigara, çay, kahve, şarap ve kola gibi içecek ve zararlı alışkanlıkların etkisiyle oluşan renklenmelerdir. Çoğunlukla diş taşı temizliği ve sonrasında beyazlatma yöntemleriyle bu lekelerden kurtulmak mümkündür.
Diş Beyazlatma Çeşitleri Nelerdir?
- Ev Tipi Diş Beyazlatma (Home Bleaching)
Ağız içinden ölçü alınarak kişiye uygun beyazlatma plakları hazırlanır. Hazırlanan bu plağın içine belirli miktarlarda beyazlatma jeli (% 10–15‘lik karbamid peroksid) uygulanır. Plak gün içinde en az 4-6 saat kullanılacak şekilde ortalama 10-15 gün süren bir tedavi yöntemidir. Ev tipi diş beyazlatmalarında dikkat edilmesi gereken husus jeli fazla uygulamamaktır aksi takdirde plak içinden taşan jel diş etlerini tahriş edebilir. Böyle bir durumda diş etleri hemen yıkanmalı ve E vitamini içeren bir krem tahriş olan yüzeye uygulanmalıdır. Böyle bir durumda karşılaşılması halinde mutlaka hekimle iletişim kurulmalıdır.
Ev tipi diş beyazlatma yönteminde kullanılan ürünler çocukların ulaşamayacağı veya ev hayvanlarının düşüremeyeceği yerlerde muhafaza edilmelidir.
- Ofis Tipi/Lazerle diş beyazlatma (Klinik ortamında/ Office Bleaching)
Diş kliniğinde uygulanan bir diş beyazlatma yöntemidir. Zaman kısıtlaması olan hastalar için en uygun yöntemdir. Uygulama süresi diğer yöntemlere göre daha kısa sürer ve aynı etkidedir. Diş hekimi tarafından dişlerin üzerine sürülen beyazlatma jeli ultraviyole ışını ya da lazer yardımıyla aktif hale getirilir ve beyazlama ortalama 1 saat sürer. Lazerle diş beyazlatma yöntemi olarak da bilinir.
- Tek diş beyazlatma (Diş içini beyazlatma)
Kanal tedavisi sonrası renkleşen dişlere uygulanır. Dişteki dolgu sökülür. Açılan boşluğa beyazlatma jeli uygulanır. Sonra diş, geçici dolgu ile sıkıca kapatılır. İstenilen renge ulaşıncaya kadar seanslar tekrarlanır.
- Kombine diş beyazlatma (Hem ev, hem ofis beyazlatma)
Hem ofis hem de ev tipinin beraber uygulandığı diş beyazlatma yöntemidir. Ofis veya klinikte uygulandıktan sonra 2-3 gün ev tipi beyazlatma ile işlem desteklenir.
- Biyolojik diş beyazlatma (Klinik ortamında)
Dişlerde beyazlama sağlarken bir yandan da diş minesinde onarım yapan, bu sayede hassasiyet oluşturma riski az olan beyazlatma yöntemidir.
Diş minesini beyazlatırken aynı zamanda sağlıklı doku takviyesi yapılır. Bu, biyolojik beyazlatmada kullanılan jelin içeriğindeki “nano-hidroksiapatit” adını verilen diş minesi kristalleri ile sağlanır. Bu sayede diş yüzeyindeki gözle görülemeyen mikro çatlaklar, gözenekler ve bozulmalar kalıcı olarak kapanmış olur, beyazlatma esnasında ve sonrasında hassasiyet oluşmaz.
Hangi Beyazlatma Yöntemi Bana Uygundur?
Dişlerde meydana gelen sararmanın oranı belirlendikten sonra hangi yöntemin uygulanacağına karar verilir. Eğer 1-2 ton renk açılması gerekliyse ev tipi beyazlatma veya lazer beyazlatma da dediğimiz ofis tipi yöntem yeterli olacaktır. Fakat şarap, sigara, çay, kahve gibi içecek ve zararlı alışkanlıklara bağlı sararma meydana gelmişse daha etkili olan kombine beyazlatma yöntemi uygulanmalıdır. Bu konudaki en uygun kararı hekiminizin tavsiyesiyle vereceksiniz ve işlem sonrasında güzel gülüşlere sahip olacaksınız.
Diş Beyazlatmada Başarı Oranı Nedir?
Özellikle zararlı alışkanlıklar ve kafeinli içeceklere bağlı olarak meydana gelen sararma ve renk değişikliklerinde başarı oranı son derece yüksektir. Fakat çocukluk döneminden kalma ve ilaçlarla aşırı floride bağlı renk değişikliğinde başarı oranı daha düşük olmaktadır.
Ayrıca bazı insanların diş rengi doğasında sarımtırak bir yapıdadır. Bu dişlerde tamamen beyazlama mümkün olmamaktadır.
Diş Beyazlatma İşlemi Ne Kadar Sürer?
Diş beyazlatma işlemi kişiden kişiye değişen sürelerde gerçekleşir. Uygulanan yönteme de bağlı olmak üzere 2-3 hafta içerisinde dişlerde gözle görülür beyazlığa kavuşulur.
Diş Beyazlatmanın Kullanım Ömrü Ne Kadardır?
Beyazlatma işlemi uygulandıktan dişlerde tekrar renk değişimi yaşanması; zararlı alışkanlıkların ve aşırı kafeinli içeceklerin tüketimine bağlıdır. Ağız ve diş bakımına gereken önemi göstermemek ve aşırı kafeinli içeceklerle şarap ve sigara gibi zararlı alışkanlıkları sürdürmek tekrar dişlerin sararmasına neden olabilir. Diş beyazlatma işleminden sonra dişler parlaklığını 3 ay ile 3-4 yıl arasında koruyabilmektedir.
Diş Beyazlatmanın Ne Gibi Yan Etkisi Vardır?
Diş beyazlatma işleminde uygulanan yönteme bağlı olarak sıcak-soğuk hassasiyeti meydana gelebilir. Ev tipi diş beyazlatma da jelin diş etine temas ettirilmesi durumunda diş etinde tahribat meydana gelebilmektedir. Bu gibi bir durumla karşılaşıldığında E vitamini içeren kremler sürülerek durum diş hekimine iletilmelidir.
Diş Beyazlatmadan Sonra Nelere Dikkat Etmeliyim?
Diş beyazlatma işlemi yapıldıktan sonra dişlerin renk değiştirmesine neden olan unsurlara karşı önlem alınmalıdır. Özellikle çay, kahve, şarap, sigara ve tütün mamullerine bağlı diş sararması olmuşsa bu ürünlerin kullanımı azaltılmalı, her kullanımdan sonra da ağız ve diş bakımına özen gösterilmelidir. Dişler hekimin tavsiye ettiği şekilde fırçalanmalı, ağız çalkalanma suları ve diş ipi kullanılmalıdır.
Diş Beyazlatma Plağı Nasıl Temizlenir?
Ev tipi beyazlatmada kullanılan diş plağı içerisine konulan jel ile dişlerin beyazlatılması amaçlanmaktadır. Plaklar kullanımdan sonra sıvı sabun ve bol su ile yıkanıp iyice kurutulduktan sonra verilen kutusunda muhafaza edilmelidir.
Diş Beyazlatma Hangi Durumlarda Yapılmaz?
- Geniş pulpalı dişlere
- Aşırı aşınmış dişlere
- Ağızda porselen ve kuron gibi restorasyonlar olması halinde
- Hamilelik ve emzirme döneminde
- Hidrojen peroksit veya karbamid peroksit alerjisi olan kişilere
- Ağız hijyeni kötü olan kişilere
- Dişlerde mineyi ve dentini ilgilendiren yapısal bozukluklar olması halinde (amelogenesis imperfecta, dentinogenesis imperfecta)
- İleri boyutta tetrasiklin lekeleri olan dişlerde
- Dişlerinde kırık, çatlak, çürük olan kişilerde
- Dişetleri çok fazla çekilmiş ve köklerin büyük bir kısmı açığa çıkmış kişilerde
Karbonatla Diş Beyazlatmak Mümkün Müdür?
Birçok bitkisel çözümler sunuluyor olsa da etkili ve uzun süre kalıcı diş beyazlığına diş hekimi müdahalesi ile ulaşılmaktadır. Diğer yöntemler dişleri beyazlatmaktan çok hali hazırdaki beyazlığı korumaya yönelik alternatif yöntemlerdir.